Opis
Često me pitaju koju formu preparata najviše volim. U suštini, svaki oblik ima svoje opravdanje i prednosti, ali za mene su najdragoceniji tečni oblici ili u obliku praha gde se određeni plodovi pažljivo obrađuju, u njima se nalazi čitav kompleks aktivnih materija, spojeva ali u povećanoj koncentraciji nego inače. Za ljudski organizam, to je kao švedski sto, sa kojeg može uzeti sve što mu je potrebno i u meri koja mu je potrebna, održavajući važne veze između pojedinih komponenti, a ostalo jednostavno i bez opterećenja eliminisati iz tela. Danas, kada mnogi ljudi imaju problem sa niskim nivoom vitamina D, do izražaja dolaze uljane forme u kojima je on prisutna. I ne samo on. Takođe tu su vitamin A, E, B i razni minerali i elementi u tragovima, ne samo oni koje telo ne može da apsorbuje bez masti. Ovi nutrijenti služe kao gradivni materijal u telu.
Kod osmišljavanja najefikasnijih terapija obično koristim neka od ove 4 vrste ulja, posebno u zimskim mesecima : Nigella sativa (Crni kim), Ulje pasjeg trna, Ulje himalajske kajsije (Himalayan appricot) i Sacha Inchi.
Himalayan Appricot Oil je ručno prerađeno i hladno ceđeno ulje koštica kajsije iz voćnjaka divlje kajsije. Ima bukvalno divan ukus, za mene jedan od najboljih sa sadržajem retkih supstanci.
Izvor je provitamina A, vitamina C i grupe B, uključujući folnu kiselinu, a kao jedan od retkih sadrži jedinstvene vitamine B15 i B17. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, bakar, fosfor i silicijum, kao i nezasićene masne kiseline.
Kada ga uzimamo oralno, ulje kajsije blagotvorno deluje na nervni sistem, može ublažiti stres. Himalajska kajsija efikasno stimuliše naše mentalne sposobnosti, pomaže da se poboljša osećaj svežine, opušta i generalno smiruje.
Vitamin A podržava cirkulaciju krvi u oku, tako da pozitivno utiče na vid. Takođe podržava pravilnu funkciju štitne žlezde, doprinosi zaštiti srca i kardiovaskularnog sistema, i na kraju, ali ne i najmanje važno, koristi se kao pomoćni preparat u lečenju kancera. Jedna kafena kašičica pre obroka deluje preventivno protiv navedenih bolesti i uveče pred spavanje, kada će vam omogućiti dobar san.
Jača aktivnost slezine i želuca, pomaže u regeneraciji sluzokože. Veliki bonus je to što veoma efikasno smanjuje želju za slatkim. I na kraju, ali ne i najmanje važno, hrani i vlaži plućno tkivo, što ga čini odličnim regenerativnim sredstvom nakon bilo koje respiratorne bolesti. U kombinaciji sa Vironalom ili Mycopulmom, jednostavno je sjajno.
Naravno, po potrebi se može kombinovati sa bilo kojim drugim preparatom.
Ulje koštice kajsije se takođe može koristiti spolja i mogu vam reći da ima vrlo interesantne efekte na kožu. Aktivira metabolizam kože i obnavlja vlažnost kože. Ima dobre regenerativne efekte i odlično hidrira kožu. Posebno je pogodan za negu lica, ali ne zaboravite i vrat i dekolte. Pomaže kod osetljive kože sklone ekcemima i aknama, kao i kod opekotina. Pogodan je i za lečenje bolnih reumatskih mišića i za obloge za kosu i ruke.
Sacha Inchi je ulje iz semena plodova biljke iz peruanskog Amazona. To je pravo bogatstvo prirode – neobično bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, neophodnih za život i zdravlje ljudi. Sadrži supstance koje se ne nalaze u svakom ulju, a posebno njihov odnos čini ga retkim.
Naprimer, sadrži do 93,7% nezasićenih masnih kiselina, uključujući i one koje telo ne može samostalno da sintetiše. Nezasićene masne kiseline Omega 3, Omega 6 i Omega 9 su u idealnom odnosu, dok je omega 3 do 48,6%, što je 13 puta više od lososa. Sadrži i hranljive proteine (33%), antioksidante, jod, vitamine A i E. Njegova sposobnost apsorpcije je izuzetno visoka, preko 96%. Ovako visoka apsorpcija podseća na Fytomineral.
Zahvaljujući svom sastavu i visokoj apsorpciji, hrani i povećava „kapacitet“ moždanih ćelija, poboljšava pamćenje, podržava misaone procese, logiku i maštu, poboljšava aktivnost CNS-a, podržava i ubrzava korekciju neuronskih funkcija u mozgu i prenos nervnih impulsa. Pomaže kod stresa, umora, nervne i mentalne iscrpljenosti, razdražljivosti, nesanice i migrene. Pomoćni je tretman za demenciju, Parkinsonovu bolest, Alchajmerovu bolest ili depresiju.
Jača srce i pomaže u održavanju konstantnog krvnog pritiska, smanjuje visok krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sprečava aritmiju, reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi, što pomaže u sprečavanju sklerotičnih promena na krvnim sudovima, smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja izazvanih lošom prokrvljenošću srčanog mišića, poboljšava cirkulaciju krvi i oksigenaciju organizma. To znači da je idealno kombinovati ga sa Korolenom ili Stimaralom.
Veoma pozitivno utiče na digestivni trakt i metabolizam – olakšava transport hranljivih materija u telu, reguliše nivo šećera u krvi. Bukvalno blagotvorno deluje kod zapaljenja creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis…), čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, sprečava zatvor, sprečava masnu jetru i stvaranje supstanci koje izazivaju razvoj inflamatornih procesa. Jača imuni sistem kod različitih vrsta raka. U ovom slučaju, preporučila bih upotrebu zajedno sa Vironalom ili Regalenom.
I još uvek ne završavamo sa pozitivnim efektima, jer takođe pomaže u održavanju pravilnih funkcija bubrega i upravljanja vodom u telu. Ublažava upale zglobova i pozitivno utiče na reumatizam, artritis, artrozu. Sve u svemu, smanjuje rizik od zapaljenja respiratornog sistema: virusne ili bakterijske upale pluća, bronhija, astme… .
Idealna je hrana za trudnice, jer obezbeđuje pravilan razvoj fetusa, suštinski utiče na razvoj nervnog tkiva ploda i pravilan razvoj mozga i nervnog sistema, smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska tokom trudnoće, pozitivno utiče na pravilan psihomotorni razvoj odojčadi, njihov senzorni razvoj.
Kao što vidite, odnosno čitate, to je ulje koje ima toliko širok spektar delovanja da osećate da jednostavno morate da počnete da ga koristite…..i zaista, niste daleko od istine . Pogotovo zbog današnjeg načina života.
Da ne zaboravim, Sacha Inchi takođe značajno utiče na izgled kože. Posebno kod problema kao što su ekcem, akne, psorijaza, lišajevi, jača nokte i kosu.
Oba ulja se lako kombinuju sa drugim preparatima i u suštini ih treba shvatiti kao deo ishrane i zapravo ih možete dodati u obroke. Napr. u salatu, kašu od žitarica ili jednostavno preliti preko već kuvanog krompira, pirinča ili heljde. Ovo je velika prednost jer se ne moraju uzimati strogo terapeutski i ipak će imati veliki efekat na organizam.
Šta kažete….. vredi ih dodati svojoj ishrani kao deo zdravijeg načina života?
Recenzije
Još nema komentara.