Opis
U prošlosti je to bio jedan od ritualnih čajeva budističkih monaha i carskog dvora. Postao je privilegovan čaj japanske elite i omiljen među samurajima koji su vremenom stvorili zen ritual koji unosi harmoniju i mir u njihov buran život.
IZUZETAN POSTUPAK PROIZVODNJE
Danas, proizvodnja zaista kvalitetnog Matcha čaja kombinuje elemente tajnosti, tradicionalnih metoda, rukotvorina i precizne tehnologije. Samo odabrana grupa elitnih japanskih farmera ima znanje i veštine da ispoštuje najzahtevniji način pravljenja čaja na svetu. Matcha dolazi od drveta čaja uzgajanog posebnom tehnikom senčenja. Četiri nedelje pre žetve, njive su zasenčene ceradama koje eliminišu do 90% prirodnog svetla. Biljke tada nadoknađuju njegov nedostatak intenzivnom proizvodnjom biološki važnih supstanci. Čaj se bere početkom maja. Listovi se cepaju samo ručno i obrađuju se odmah nakon berbe. Prvo, prolaze kroz paru, koja sprečava fermentaciju i čuva sve korisne supstance. Dobijeni proizvod se zove Arancha, što se može prevesti kao sirovi čaj. Sledeća faza je sortiranje, kada se biraju samo najkvalitetniji listovi. Boja, aroma i ukus su važni. Ovaj korak osigurava ne samo kvalitet već i njegovu stabilnost. Najteže je ukloniti stabljike i žilice tako da ostane samo unutrašnje tkivo lista, takozvani mezofil. To je najfinija i najčistija pulpa iz biljke čaja. Ovo se zatim iseče na jednake komade da bi se formirao čaj koji se zove Tencha. Poslednji, zaista kraljevski korak, je mlevenje uz pomoć tradicionalnih mlinova granita. Melju Tencha čaj u fini prah, već poznat kao Matcha. Veličina jednog zrna je 5-10 mikrona, pri čemu je jedan mikron milioniti deo metra. Toliko je fin i koncentrisan da se prah bukvalno rastvara u ustima.
Izvanredan efekat Matcha čaja postiže se ne samo zastupljenošću specifičnih supstanci stvorenih tehnikom senčenja, već i njegovom ogromnom koncentracijom. Za razliku od drugih zelenih čajeva, matcha se ne infundira, već se koristi direktno. Ovo čini jednu šolju jednaku deset šoljica običnog zelenog čaja.
Naša Matcha sadrži jako puno antioksidanasa, kvalitet Matcha čaja nam odaje njegova boja. Boja mora biti zelena kao trava. Ukoliko je boja bleda, nije u pitanju čaj visokog kvaliteta.
Sadrži jako puno klorofila i zahvaljujući tome jako dobro veže na sebe i izbacuje teške metale, razne toksične materije, hemijske materije. Poboljšava kvalitet i čistoću krvi, popravlja nivo kiseonika u krvi, obezbeđuje da konzistencija krvi bude savršena, sprečava pojavu trombova, ugrušaka. Neki ljudi koriste lekove protiv koagulacije krvi – kod njih treba biti oprezan u doziranju ovog čaja.
Svaki tip zelenog čaja ima svoju tipičnu određenu aminokiselinu koja mu daje extra efekat, odnosno pravac, gde ima čaj najjače dejstvo. Kada je u pitanju Matcha – ona sadrži lʼteanin, koja direktno utiče na mozak, funkcije mozga i deluje na njega na taj način da je u stanju da dovede telo u stanje relaksacije, nije to pospanost, niti omamljuje, nego pre kao da „isključimo mozak“, stanje opuštenosti, stanje relaksacije. To je čaj koji je jako pogodan za poboljšanje pamćenja, koncentracije, ali radi to na malo drugačiji način nego uobičajeni preparati koji sadrže kofein, koji „dižu“, nego tako što će vam suziti pažnju na jednu stvar. Potisne nepotrebne misli, koje nas sprečavaju da se fokusirate na ono što radite. Dakle, kroz tu vrstu relaksacije, vi ste u stanju da se bolje fokusirate na ono što upravo radite. Pravi efekat se oseti posle 30-40min od uzimanja. Prvo osetimo talas energije koji se postepeno „pospremi“ po telu i krenu biohemijski procesi u mozgu, i počinje relaks. Više ne obraćate pažnju na te razbacane misli po glavi. Jednako je koristan i za spavanje, kada neko ne može spavati zbog pune glave nekontrolisanih misli koje ne možemo isključiti, Matcha će pomoći, ali treba tih 30-40min da krene da deluje.
Matcha zahvaljujući svom direktnom efektu na moždane neurotransmitere kao što je dopamin i serotonin – umirenje, relaksa, može se davati i pacijentima sa psihičkim problemima, kada trebamo biti i „prisutni“, „čulni“, ali i smiriti glavu, koristimo ovaj čaj.
Matcha čaj je vrlo efikasan za mršavljenje, ali to ne znači da ga mršavi ljudi ne mogu i ne trebaju koristiti. Biljke imaju fantastičnu sposobnost, da oni navode telo u ravnotežu, rešavaju to, gde ima poremećaj. Ukoliko poremaćaja nema, to kao da „ne primećuju“ ukoliko mi sa tom biljkom ne preterujemo. To zahvaljujući čemu Matcha deluje kod mršavljenja je to što ima efekat na metabolizam masti, deluje na jetru, i ograničava proizvodnju glukoze u krvi (glukozu metaboliše jetra), i podržava organizam, tako što puno brže sagoreva kalorije (4x brže). Preporučuje se posle treninga (sporta), i umesto hemijskih nezdravih koktela se popije napitak od Matche i tako telo dobije jako puno hranljivih materija, ali nastavi se i dalje sagorevanje kalorija i masti (koje ste pokrenuli vežbanjem).
Poboljšava vid. Matcha se najbolje kombinuje sa Regalenom (podrška, regeneracija jetre), sa Korolenom (srce, krv, hlorofil, jača srce i efekat na mentalne procese, psihu), Stimaral, Relaxin, Revitae – množi efekat ovih proizvoda.
Šta Matcha čaj čini tako posebnim?
1. Matcha je najkvalitetniji i najefikasniji od svih zelenih čajeva. Tokom proizvodnje ne dolazi do fermentacije, ne dodaju se boje, aditivi ili konzervansi.
2. Matcha se uzgaja primenom izuzetne metode senčenja. Sadrži jedinstvenu i moćnu grupu antioksidanata poznatih kao katehini. Do 60% ovih antioksidanata su EGCG. Ovaj katehin značajno promoviše ubrzanje metabolizma.
3. Matcha se ne infuzira, već se koristi cela. U svom snažnom, koncentrisanom obliku.
4. Jedna porcija Matcha čaja sadrži iste hranljive materije kao deset šoljica običnog zelenog čaja.
5. Matcha pomaže smirivanju uma, osvežavanju duha, poboljšava pamćenje i raspoloženje. Bogat je jedinstvenom amino kiselinom L-teaninom.
6. Matcha je idealan za dijabetičare jer podstiče snižavanje šećera u krvi. Ne sadrži nikakav šećer. Dostiže nulu na glikemijskom indeksu.
7. Matcha podržava sposobnost tela da sagoreva masti do četiri puta brže od normalnog.
Zen način pravljenje čaja
Posle dugog i zahtevnog dana, možete da smirite svoj um pravim zen ritualom. Najvažnija za pripremu pića je svečana zdela (čavan) i bambusova metlica (chasen). U činiju stavite dve do tri kašičice mače i sipajte vodu koja je provrela i ohlađena na približno 75°C. Pjenjačom umutite laganu, žad zelenu penu. Napitak se posle kratkog vremena malo zgusne i spreman je za piće.
Sam zen ritual nema propisan redosled radnji. Poklanja pažnju opuštanju uma, jednostavnosti i minimalizmu. Možete početi jednostavnim čišćenjem ruku i usta. Koristite običnu vodu bez sapuna. Mirna soba u kojoj možete sedeti na tepihu ili na podu je pogodna za zen ritual. Oslobodite se cipela, ali nemojte biti bosi. Pijte čaj u malim gutljajima i pokušajte da osetite svoj put kroz telo. Ako ste pozvali goste na čajnu ceremoniju, budite domaćini i samo vi možete da sipate čaj. Prvu polovinu ceremonije završite u tišini, u drugom delu možete tiho razgovarati. Samo ti završavaš ceremoniju.
Moderna (ekspresna :-)) priprema čaja
Moderna vremena su brza, ali im možda ne nedostaje kvalitet. Ako propustite zen ceremoniju, priprema Matcha pića je pitanje trenutaka. Umesto činije, dobro će poslužiti vaša omiljena šolja, a za mućenje možemo koristiti, na primer, metlicu za mlečnu penu („kapućino”) ili električnu metlicu. U slučaju krize možemo, naravno, koristiti običnu kašiku ili viljušku. Zen majstori će se verovatno okretati u grobu, ali vaše telo će dobiti sve što se tiče aktivnih sastojaka.
Poštarina nije uključena u cenu. Za porudžbine preko 8.000din poštarina je gratis
Recenzije
Još nema komentara.